Kertépítés

Nem számít, mekkora hely áll rendelkezésre; varázsolhatunk tetszetős, mutatós, szemet gyönyörködtető kertet a kicsiből éppen úgy, mint a nagyból, csupán néhány ötlet és szakértelem szükséges hozzá. Kertépítés szolgáltatásunk keretiben mindkettőből bőven akad.

A kertépítés általános lépései

Kertépítési munka után - öntözőrendszer beüzemelve Kertépítési munkák - füvesítés hidrovetéssel

Kertépítés 1. lépése - A cél meghatározása
Gondoljuk át, mire szeretnénk majd használni a kertet. Díszkert szép virágokkal? Konyhakert fűszerekkel, friss zöldségekkel? Sporttevékenység? Játszóhely a gyerekeknek? Családi grillezés? Mindenből egy kicsi? Amennyiben nagy terület áll rendelkezésre, a kertépítés során kialakítható halastó, szökőkút, úszómedence, lugas - a lehetőségeknek csupán a fantázia szab határt.
Kertépítés 2. lépése - A rendelkezésre álló területek elosztása
Ha már tudjuk, milyen funkcionális részekre van szükségünk, akkor ennek megfelelően tervezzük meg a kertépítést, a helyek elosztásának kialakítását és egymáshoz képesti elrendezését. Nagyobb kerteknél érdemes az egyes kerti létesítményeket utakkal, járólapokkal összekötni, amik egyrészt nagyobbnak fogják láttatni a területet, másrészt védik a füvet az összetaposástól, kikopástól.
Kertépítés 3. lépése - Tájolás
A kertépítésnél célszerű a napsütés irányát, azaz a kert tájolását figyelembe venni, és ahhoz mérten alakítani ki, hogy mi hova és hogyan kerül. Pihenőzugot pl. nyugati tájolással érdemes kialakítani, hogy az enyhébb délutáni napsugarak érjék.
Kertépítés 4. lépése - Tervrajz
Ha a területek felosztása és tájolása megvan, tervezzük meg - egyelőre konkrét fajok nélkül - a növények elrendezését. A kerítés mellé általában sövényt célszerű ültetni, ami takar a kíváncsiskodó tekintetek elől, emellett remek porfogó és zajszűrő is. A kert belső növényvilágának kialakítása virágokkal, örökzöldekkel, cserjékkel, fákkal, haszonnövényekkel számtalan variációt kínál.
Kertépítés 5. lépése - A konkrét növények kiválasztása
Ha nagyjából tudjuk, milyen jellegű növényeket szeretnénk, irány a kertészet, ahol kiválogathatjuk a megfelelő fajokat és fajtákat. Gondosan tájékozódjunk ezek jellemző tulajdonságairól, alapvető növekedési és ápolási igényeiről, valamint egymással való összeférhetőségéről - kérjük szakember segítségét, ha szükséges. A kertépítés leggyakoribb buktatója a nem megfelelően összeválogatott vegetáció, amit a megvételkor még szép és egészséges, ám a kertbe beültetve hamarosan elpusztuló egyedek miatti bosszúság követ.
Kertépítés 6. lépése - Dísztárgyak, kerti gépezetek
A kertbe elhelyezhető megannyi díszítő elem, az egyszerűbb szobroktól a díszvilágításon át a komoly vízgépészeti elemeket igénylő szökőkútig, kerti tóig, vagy akár automata öntözőrendszerig.

Kosár

Regsiztráció/Belépés

OPEN
Ha tetszett az oldalunk!
Vissza felülre