Sportpálya öntözőrendszer kiépítése

Megannyi településen kikopott, kiszáradt, nem megfelelően gondozott sportpályák lehangoló látványával találkozhatunk, s legtöbbször ráadásul alattomos kis dombocskák teszik már-már lehetetlenné a játékot. Nem így van ez Törtelen, ahol a labdarúgó pálya karbantartott, üde zöld gyepével ékszerként tündököl ki a környékbeli sportpályák közül.

A faluban áthaladóban is sokan megcsodálják a törteli labdarúgó pályát, amely a nagy stadionokéval vetekedő minőségű, jól ápolt gyepével vonzza a tekintetet. Különösen este látványos, amikor a pályavilágítás fényében szinte ragyog a sporttelep. A legutóbbi nyolcmilliós fejlesztés fő attrakciója az automata sportpálya öntözőrendszer telepítése volt, amelyet október közepén kezdtek el, vagyis már a szezonban. Egy speciális technológia segítségével varázsolták a területre az automata locsoló berendezést úgy, hogy a gyepet több helyen lefejtették, majd szépen, gondosan vissza is helyezték.

Gyep lefejtés

Nagy merészség kell ehhez, gondoltam én, hiszen tudtam, hogy három nappal később ezen a pályán hazai mérkőzést játszanak. Az idő azonban a sportpálya öntözőrendszer kivitelezőit igazolta, mert szombatra teljesen befejeződött a nagy pályán a telepítés. A Gyömrő elleni bajnoki mérkőzés kezdetére nyoma sem volt már a Törteli KSK pályáján lezajlott munkálatoknak, a gyep ugyanolyan kiváló minőségű lett, mint korábban. A fejlesztés egy, a Magyar Labdarúgó Szövetség által előfinanszírozott TAO-s (társasági nyereségadós) pályázatból valósult meg.
Sajnos, az október 19-ei Törtel-Gyömrő meccs 0:0-s igazságos döntetlennel zárult, de ennek oka nem a pálya minősége, hanem a góllövő csatár hiánya volt a hazai csapatnál. Az öntözőrendszerrel ellátott sportpálya remek állapotban várta a csapatokat. A telepítést a Vízözön Kft. végezte el, méghozzá gyorsan, profi módon. A cég jelmondata nyilvánvalóan nem lehet az „Utánam a vízözön!”, mivel ők nagyon is vállalják a felelősséget és munkájuk következményeit. Kérdésemre a cég képviselője elmondta, hogy két hét alatt teljesen befejezik a sportpálya öntözőrendszer telepítését. Nem csak a nagy pálya kap 20 fő szórófejet, hanem az edzőpályára is gondoltak, ahova 12 fejet terveztek be. A Vízözön Kft. egyébként kitűnő referenciákkal rendelkezik; többek között ők telepítették a Szolnoki Stadion, valamint a Csepeli és számos kisebb-nagyobb település automata öntözőrendszerét is, de az FTC pálya rendszeres karbantartását is ők végzik.

Öntözőrendszer telepítése

A TAO-s pályázat keretében a Töretli KSK a sportpálya öntözőrendszerének telepítésére 4.287.324 forintot nyert el, miként azt Godó Tibor klubelnök elmondta lapunknak adott interjújában. A sportszervezet 1,8 millió forintos önrészt tett mellé, így számukra tényleg az évtized beruházása valósult meg. Nem szólva arról, hogy az öntözés mellett megújulnak az illemhelyek, angol WC épül, és az eddigi vizesblokk egy részét átalakítják gépházzá a nagyteljesítményű szivattyú számára. Egyébként a sportpálya öntözőrendszer az energiafelhasználás racionalizálását is jelenti, mert az előre programozással működtetett rendszer jelentős megtakarítást eredményezhet.

Új sportpálya

„A közelmúltban készült el az új edzőpálya is, amelyet nyáron építettük meg, és most ez is automata öntözést kap. A kerítéssel, betonozással, földmunkával együtt ez is közel kétmillió forintos fejlesztés volt. Rengeteg volt benne a társadalmi munka is. Ezzel együtt elmondhatom, hogy idén közel tízmillió forintos fejlesztést tud a sportszervezet megvalósítani. A helyi önkormányzat sajnos nagyon pénzszűkében van, ők ebben az évben 285.000 forint támogatást tudtak adni számunkra. A kispadokat áttelepítettük az ellenkező oldalra, mert távlati terveink között szerepel egy 300 néző befogadására alkalmas fedett nézőtér építése, aminek kellett a hely. Szeretnénk továbbá strandlabdarúgó pályát, valamint egy 12-szer 24 méter alapterületű műfüves pályát is építeni, utóbbit az elülső kapu mögött.

Strandlabdarúgó sportpálya

A családokra is gondolunk, így parkosítani is fogunk, valamint szabadidőparkot, játszóteret létesítünk a mérkőzésekre gyerekekkel kilátogató közönség számára. Egy teniszpálya megépítése is szerepel terveinkben. A mostani és a későbbi fejlesztésekhez is igyekszünk megragadni minden pályázatos forrást, nem csak a TAO-t. Folyamatosan figyeljük a lehetséges forrásokat. A legutóbbi TAO-s pályázaton egyébként összesen 12,6 millió forint támogatást nyertünk el, így az önerővel együtt a projekt költségvetése összesen 16,2 millió forint. Ebben már a rezsiköltségek és a pályagondnok bére is benne van. Van egy helyi vállalkozás, amelynek ezúton is szeretném megköszönni a támogatást, immár második évben. A Törtel Patika Bt.-ről van szó, amely helyi vállalkozásként felajánlja nekünk a társasági nyereségadóját. Nélkülük biztosan sokkal nehezebb lett volna.” – mondta el lapunknak Godó Tibor, a Törteli KSK elnöke.

Lőrinczy Veronika

Referencia képekben
http://www.vizozon.hu/referenciak-kepekben/category/24-sportpalya-automata-ontozo-tortel.html

Kosár

Regsiztráció/Belépés

OPEN
Ha tetszett az oldalunk!
Vissza felülre