AUTOMATA ÖNTÖZŐRENDSZER

> az automata öntözőrendszer előnyei
> öntözőrendszerek karbantartása
> javítás és átépítés
> gyakran ismételt kérdések

Automata öntözőrendszer bármilyen méretben, bármekkora terület öntözésének ellátásra telepíthető. Számos automata öntözőrendszer gyártó létezik és ennek köszönhetően számos különböző minőségű kivitel is az elemek terén - azonban célszerű minőségi, professzionális termékeket választani, amelyek nemcsak hónapok, hanem évek múltán is megbízhatóan működnek megfelelő karbantartás (téli fagytalanítás, idénynyitó áttisztítás stb.) mellett.

Telepített automata öntözőrendszerek Öntözőrendszer működés közben

AZ AUTOMATA ÖNTÖZŐRENDSZER ELŐNYEI

Az automata öntözőrendszer legnagyobb előnye tagadhatatlanul az, hogy leveszi a locsolás fáradságos feladatát a tulajdonos válláról. Időt és energiát spórol, ráadásul programozásának köszönhetően rendszeresen, a beállított időközönként végzi az öntözést (vagy kézi indításra, típustól és programozástól függően). Akkor is gondozza a kertet, ha a család épp nyaral - nem fordulhat elő, hogy a visszaérkezéskor kiégett, száraz gyep és kókadozó növények fogadják a tulajdonosokat.

A másik nagy előnye, hogy az automata öntözőrendszer pontosan a szükséges mennyiségű vizet adja a növényeknek és a pázsitnak, így nem fordulhat elő alul- vagy túlöntözés. A slaggal történő célzott vízsugarú locsolással szemben, az öntözőrendszer a természetes esőt utánzó permetező locsolással végzi feladatát.

További érv az automata öntözőrendszer mellett a gazdaságosság. Egy szakértelemmel megtervezett és megépített, megfelelően programozott öntözőrendszer révén rengeteg energiát és költséget takaríthatunk meg. Pl. egy forró nyári napon a napközben kijuttatott vízmennyiség akár 60-70%-a is elpárologhat, míg ugyanez a vízmennyiség az automata öntözőrendszer által éjszaka kipermetezve maximum 10% párolgási veszteséggel jár. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy az öntözőrendszer telepítésének költségei a kert méretétől és flóragazdagságától (a telepített növények mennyiségétől és ehhez mért vízigényétől) függően 1-5 év alatt megtérülnek, nagyobb kertek esetén rövidebb idő alatt.

Az automata öntözőrendszer fentieken túl alkalmas vízben oldott tápanyagok, gyomirtó szerek célba juttatására is, ami megkönnyíti a kertápolást.

A mai korszerű öntözőrendszerekről általánosságban elmondható tehát, hogy víz- és energiatakarékosak, gazdaságosak, és intelligensek is (pl. esőben nem öntöznek). Észrevétlenek: a rendszer elemei a föld alatt futnak, nem csúfítva el a kert összképét.

 

AZ ÖNTÖZŐRENDSZER KARBANTARTÁSA

Az öntözőrendszer víztelenítésére a legjobb módszer a kompresszorozás, vagyis a sűrített levegős kifúvatás.
Az automata ürítőszeleppel ellátott rendszerekben óhatatlanul marad némi víz, ami a téli fagyok alatt szétfeszítheti a csöveket, tönkreteheti a szelepeket, szórófejeket. A kompresszoros kifúvatás ezzel szemben tökéletes megoldás, mert ennek segítségével a víz az utolsó cseppig távozik a rendszerből.

A téli fagyok beköszönte előtti leállás, víztelenítés, továbbá az öntözőrendszer tavaszi újraindítása gyakran problémát okoz a tulajdonosnak, illetve a növények folyamatos fejlődése miatt másik gyakori gond lehet, hogy az öntözőfejek/vízsugár az útjukba növő gallyak, levelek, ágak miatt takarásba kerülnek.

Ezeket a karbantartási feladatokat igény esetén szívesen elvégezzük.

 

AZ ÖNTÖZŐRENDSZER JAVÍTÁSA, ÁTÉPÍTÉSE

Amennyiben átépíti vagy átrendezi kertjét, az öntözőrendszer elemeit is át kell helyezni sok esetben, illetve a megváltozott körülményeknek megfelelően szükség lehet a rendszer kibővítésére.
Többéves gyakorlatunk során gyakran találkoztunk fűnyíróval megsértett, vagy épp kutya által szétrágott öntözőfejekkel. Szintén sokszor előforduló probléma az elfagyott mágnesszelep vagy szelepszerelvény okozta vízszivárgás, aminek egyik kellemetlen folyománya az aknafedélnél kibugyogó víz.
Cégünk vállalja elkészült öntözőrendszerek teljes körű javítását, átépítését.

Öntözőrendszer javítása - focipálya Automata öntözőrendszerek javítása

 

Automata öntözőrendszer

Gyakran ismételt kérdések

Melyek az automata öntözőrendszer előnyei?
Az automata öntözőrendszer előnyei közül a legfontosabb talán a kényelem: nem kell az öntözéssel fáradozni többé, ezáltal időt és energiát takaríthatunk meg.
Emellett egy jól beállított öntözőrendszer gazdaságos és precíz öntözést tesz lehetővé a hagyományos slagos locsolással szemben, növeli a növények élethosszát, biztosítja egészséges fejlődésüket. Mindezeken túl, az automata öntözőrendszer növeli az ingatlan értékét is.
 
Több vizet használ az automata öntözőrendszer, mint amennyit kézi locsolással használok el?
Nem, épp ellenkezőleg. A megfelelően tervezett és jól beállított automata öntözőrendszer által jelentős mennyiségű vizet spórolhat.
Nem kell aggódnia amiatt, hogy elzárta-e a csapot, nem kell a túlöntözéstől, valamint a vízpazarlástól tartania. Amennyiben esőérzékelővel ellátott öntözőrendszerről van szó, a gépezet esős időben nem öntöz.
 
Valóban időt takarítok meg az öntözőrendszer révén?
Igen, hiszen egyetlen percet sem kell többé a kert locsolásával töltenie. Az automata öntözőrendszerrel valamennyi növény megkapja a számára szükséges vízmennyiséget - akkor is, amikor Ön épp nincs otthon.
 
Hogyan tudom kiválasztani a megfelelő szórófejeket?
Az a legjobb, hogyha szakértőt, minősített kivitelezőt bíz meg az öntözőrendszer megtervezésével. Kivitelező partnereink szakmai tudása, többéves tapasztalata sok segítséget nyújthat az egyedi, netán speciális esetekben. Egy profi öntözőrendszer szerelő valamennyi fontos szempontot figyelembe vesz az Ön öntözőrendszerének megtervezésekor, mint pl. a rendelkezésre álló vízmennyiség, a víznyomás, a talaj típusa, a növények fajtái, az időjárási körülmények, a telepített növények vízigénye stb.)

Spórolhatok azzal, ha saját magam telepítem az öntözőrendszert?
Ez attól függ, mennyibe kerül az Ön ideje.
A tervek elkészítésével mindenképp ajánlott egy professzionális öntözőrendszer szerelőt megbízni, és utána még mindig van lehetősége eldönteni, hogy Ön saját maga szeretné az öntözőrendszer telepítését megcsinálni, vagy inkább a szakembert bízza meg ezzel a feladattal.
A tapasztalat azt mutatja, hogy szerelő partnereink sokkal rövidebb idő alatt, sokkal könnyebben és jóval kisebb felfordulást okozva oldják meg ezt a feladatot, emellett természetesen minőségi garanciát is vállalnak az elvégzett munkára.
 
Mennyire bonyolult az öntözőrendszert működtetni?
Kivitelező partnereink segítenek beállítani a vezérlő automatikát; megmutatják, miként lehet a vezérlővel a szezonális jellegű változtatásokat gyorsan és egyszerűen beállítani.

Ugrás a vezérlőkhöz

Mennyibe kerülne az én kertembe egy öntözőrendszer?
Sajnos, nem tudunk fajlagos négyzetméter árat mondani, mivel rengeteg tényezőtől függ egy öntözőrendszer ára; a terület nagyságától és tagoltságától, a vízforrás paramétereitől, a domborzatttól és a járófelületektől, a növények típusától és fajtájától, stb.
Kérje a minősített partnereink segítségét, akik egy helyszíni felmérést követően elkészítik az Ön kertjéhez ideális öntözőrendszer pontos árkalkulációját a terület adottságainak és növényeinek, valamint természetesen az Ön igényeinek figyelembe vételével. A felmérés és az árajánlat elkészítése ingyenes, és természetesen semmiféle kötelezettséget nem jelent az ÖN részéről.
Igény esetén - kertépítés szolgáltatásunk keretében - lehetőség van a teljes kert és növényzet tervezetének elkészítésére is.

TERMÉKEINK MEGTEKINTÉSÉHEZ KATTINTSON IDE

Kosár

Regsiztráció/Belépés

OPEN
Ha tetszett az oldalunk!
Vissza felülre