A gyepszőnyeg telepítésének lépései. A fű használata sok-sok tanáccsal.

 A talaj-előkészítésnek a szokásos füvesítésre előkészített sima, apró morzsás tömörödött magágynak kell lennie. Az összegyökeresedés elősegítésének érdekében használjunk Eurogreen-Starter trágyát. Gyepszőnyeg fektetés során ügyeljünk a gondos és szoros összeillesztésre. A folytonossági hiányokat pótoljuk, a széleken túlfutó részeket éles kés segítségével igazítsuk a kívánt kontúrokhoz. A fektetés után fontos az egyenletes 15 l/m2 körüli öntözés. A víz elősegíti a gyepszőnyeg és talaj megfelelő kontaktusát. Az első két hétben a gyors legyökeresedés érdekében napi öntözést alkalmazzunk. Fektetés után egy héttel ellenőrizzük a gyökérfejlődést. Meg fogunk lepődni, mennyi új gyökér képződött. Az első nyírás a fektetés után 6-8 nappal (rézsűn 12-14 nappal) esedékes.

  • Gyepszőnyeg paraméreterei:
    méret: 1 m2=0,4 x 2,5 m

 súly: kb. 20kg, nedvesség függvényében

 vastagság: kb.15-20 mm

 csomagolás: raklapon 30 m2/ raklap

szállítás: 2 munkanapon belül megegyezés szerint, kivéve hó, fagy, felhőszakadás

  • Gyepszőnyeg szállítása-tárolása
      

Lehetőleg raklapon, nagy melegben ponyva alatt szállítsunk. Rakodásnál kíméletesen bánjunk a gyeppel.

 

 Munkaterületen a gyepszőnyeg kazlat nagy melegben árnyékoljuk.

 Különösen melegben a gyepszőnyeg tekercs maghőmérséklete óráról órára emelkedik. Mielőtt a hőmérséklet elérné a kritikus, visszafordíthatatlan pusztulást okozó értéket, kerüljön helyére a gyep. Kánikulai viszonyok között a felszedéstől számítva max. 24 óra áll rendelkezésünkre, míg hűvös körülmények között ez az idő lehet több nap is.

 Sokan a tekercsek locsolásával próbálják elkerülni a problémát, ez azonban még több kárt okozhat, nem javasolható.

 Amennyiben nem sikerül a tekercseket kellő időben lefektetni, egy sima felületre görgessük ki őket és felülről locsoljuk . Így akár egy betonfelületen is több napig eltarthatók. 

Terület előkészítése:

  • Alapvetően a gyepszőnyeg talaj-előkészítési munkái nem különböznek a füvesítés magágyelőkészítésétől. A végcél egy megfelelően előkészített apró morzsás talajszerkezet kialakítása. Vegyük azonban figyelembe a gyepszőnyeg kb. 15 mm-nyi rétegvastagságát.

 

 Évelő gyomokkal fertőzött területen végezzünk megelőzően vegyszeres gyomirtást totális szerrel.

 

 Távolítsuk el a régi gyepet ásással illetve a kölcsönözhető kézi gyepszőnyegvágó segítségével.

 

 Fontos a talaj kellően mély rétegben történt meglazítása, hogy száraz körülmények között megfelelő mennyiségű vizet tudjon talajunk felvenni és tárolni.

 

 Szabadítsuk meg talajunkat kövektől és egyéb nem odavaló szemétféleségektől.

 

 Végezzük el a megfelelő finom tereprendezést. Gereblyével, simítóval hozzuk létre az elvárt simaságot.

 

 Egy könnyű hengerrel kellően előtömörítsük a talajt, ugyanakkor kerüljük a talaj túlzott összetömörödését. A lerakásra előkészített felületeken gépekkel, teherautókkal ne közlekedjünk, mert ez a későbbiekben vízelnyelési problémákat okozhat.

 

 A gyepszőnyeg fektetés előtt juttassunk ki 25g/m2 Eurogreen Starter gyeptrágyát, amely elősegíti a gyökérregenerációt és az első kezdeti nehéz időszakban zavartalan fejlődést tesz lehetővé. Fontos az egyenletes kijuttatás. A későbbiekben se feledkezzünk meg az igény szerinti trágyázásról.

  • Gyepszőnyeg fektetés, öntözés, hengerezés: 

 A talajnak lerakáskor száraznak, ill. földnedvesnek kell lennie. 

 A megfelelő gyökérképződés érdekében a lerakás előtt trágyázzunk. / Eurogreen Starter / 

 Fektessük a gyepszőnyeget a lehető legközelebb egymáshoz. A gyepet kötésbe rakjuk minél kevesebb fugával, minél szorosabban egymáshoz passzítva.

 

 Széleket kontúrra vágjuk. Éles késsel a szegélyekhez vágjuk be a gyepet megfelelő 

 formába.Kereszt és hosszirányban hengerezzük meg a lefektetett felületet. 

 Lefektetett gyepet azonnal egyenletesen 15 mm csapadékkal be kell öntözni. Beöntözés után fél órával ellenőrizzük több helyen, hogy a talaj felső 10-15 cm-es rétege egyenletesen és kellően átázott-e. 

 Talajkontaktus megteremtése könnyű hengerezéssel. Lehetőleg keresztirányban történjen. 

 A gyep begyökeresedése akkor történt meg, ha az új gyökerek gyökeresedési mélysége eléri a 10-15 cm-t, ekkortól a gyep igénybe vehető. 

 Hengerezzünk újra! Kb. két nappal a lerakás után kézi hengerrel hengerezzük át újra a gyepet, hogy biztosítsuk a megfelelő talajkontaktust. 

 Az első időben időjárástól függően igény szerinti bőséges öntözést alkalmazzunk. A napi öntözéseket a legyökeresedés után ritkítsuk az időjárás és a helyi tényezők függvényében heti 2-3 alkalomra. Ne szárítsuk ki gyepünket, ugyanakkor ne is árasszuk el túlzottan. 

 A hengerezésnek elsősorban a talaj-előkészítés során végzett talajlazítás tömörítésében, a megfelelő magágy előkészítésében, illetve a gyepszőnyeg fektetés utáni talajkontaktus kialakításában van szerepe. A későbbi gyepápolási során szerepe elhanyagolható.

  • Fűnyírás: 

Akár rotációs akár hengerkéses fűnyírót használunk, fontos az éles kés illetve a megfelelő nyírási magasság. 

 6 cm körüli magasságnál végezzük el az első fűnyírást egy könnyű fűnyíróval még akkor is ha nincs teljesen legyökeresedve gyepünk. 

 A fűnyírás magasságának megválasztása akkor megfelelő, ha egyszerre növekményének csupán maximum 30 százalékát távolítjuk el. Gyakori, kis levélfelület eltávolítása a kedvező. 

 A túl mély nyírás következtében barnás sárgás foltok keletkeznek az adott helyen. 

 Nyesedéket a lerakás utáni első alkalmakkor feltétlenül távolítsuk el. Gyűjtőkosaras nyíró használata javasolható. 

 Javasolható nyírási magasság 2,5-4 cm. /sport, garden, park típusú gyepek / 

 Nyáron 1 cm-rel megemelhetjük a nyírási magasságot.Víztartó képessége miatt. 

 A rendszeres nyírás és tápanyag-utánpótlás az alapja az egészséges szép sűrű gyepnek. 

Kosár

Regsiztráció/Belépés

OPEN
Ha tetszett az oldalunk!
Vissza felülre