Hogyan működik az automata öntözőrendszer!

Az automata öntözőrendszer működése teljesen automatikus. Egy jól elkészített öntözőrendszert nem kell felügyelni, csak tavasszal elindítani és télen kompresszorral légteleníteni. Az előre elhelyezett szórófejek juttatják ki a megfelelő és előre beprogramozott víz mennyiségét. Minden szórófej típusnak megvan a pontos víz fogyasztása, amivel számolni kell.

Ezzel időt és pénzt spórolunk, nem beszélve a víz fölösleges elhasználásáról is.

Az öntözőrendszer szíve a Rain Bird mágnes szelep, amely folyamatosan nyomás alatt van, a mágnes szelep tetején található a szolenoid mely áram hatásár behúzza a tekercsbe a tüskét. Ez által utat enged a víz nyomás kiegyenlítésére a Hunter mágnesszelepbe, és a membrán megemelkedik, úszni fog. A víznek szabad utat engedve. A collos mágnes szelepeknek általában az átengedő képességük 120l/perc. A vezérlő automatika feladata, hogy az előre beprogramozott indítási idő, zónánkénti öntözés időtartalma alatt adja a feszültséget a mágnesszelep szolenoidnak. A feszültség gyenge áram 24 volt váltó. Így nem kell tartani a kertbe leásott vezeték áram csapásától. A hunter vezérlő automatika ellátja az esőérzékeléssel kapcsolatos teendőket is, leállítja az öntözést és csak miután kiszárad utána, engedi az öntözés újra indulását. A szórófejek elhelyezését célszerű a kert szélén elhelyezni és mindenképpen ajánlott a kétoldalas öntözés. A szórófejek a talaj síkjában helyezkednek el, a víz nyomásának hatására kiemelkednek a földből, majd az öntözés befejeztével visszasüllyednek oda egy rugó segítségével. A szórófejeket elég egy ásónyom mélységre helyezni a fölbe. Az öntözőrendszer téliesítését kompresszorral ki kell fujatni!

Az automata öntözőrendszer főbb elemei: -Vezérlő automatika (időzítő vezérlő)

- Érzékelő (eső-fagy, talajnedvesség, szél)

- Mágnes szelepek ( víz nyítása és zárására szolgál)

- Szórófejek ( öntözés ellátása)

- Kpe csővezeték a föld alatt ( víz eljuttatása a szórófejekig)

- Összekötő fittingek a csövekhez ( KPE csövek összekötéséhez)

 

Ne féljen saját maga elkészíteni öntözőrendszerét, de azért kérjen tanácsokat öntözőrendszeres kollegától! Automata öntözőrendszer házilag is lehetséges

Milyen a jó locsolási kép?Ilyen!

Kosár

Regsiztráció/Belépés

OPEN
Ha tetszett az oldalunk!
Vissza felülre